Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of cultivar on the nutritional status of the young apricot trees (Prunus armeniaca L.)

Tytuł:
Impact of cultivar on the nutritional status of the young apricot trees (Prunus armeniaca L.)
Wpływ odmiany na poziom odżywienia młodych drzew moreli (Prunus armeniaca L.)
Autorzy:
Bošković-Rakočević, L.
Milošević, T
Milovojević, J.
Paunović, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542225.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 1; 227-237
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mineral nutrition of apricot is very specific and depends on different factors such as soil fertility, soil pH, weather conditions, cultivars, rootstocks, fertilizers, age of trees etc. For these reasons, during 2008 and 2009 we evaluate nutrient status of five apricot cultivars (Vera, Aleksandar, Biljana, Harcot, Roxana) at 120 days after full bloom (DAFB) grown on acidic soil in the region of ýaþak (Western Serbia). The results showed no statistically significant variations in the N, K and Ca content of apricot leaves among cultivars, as opposed to significant differences in the content of P, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn and B. The ȈDOP index revealed that the average content of all macro- and micronutrients was below the optimum, except that of P in both years and that of Mn and Cu in the first year of the study. The insufficient nutrient supply of the test apricot cultivars requires adjustment of fertiliser types and application rates to this soil type according to foliar analysis.

Odżywianie mineralne moreli jest bardzo specyficzne i zależy od różnych czynników, takich jak: żyzność gleby, pH gleby, warunki pogodowe, odmiany, kłącza, nawozy, wiek drzew, itp. Z tych powodów, w latach 2008 i 2009 oceniamy poziom odżywienia pięciu odmian moreli (Vera, Aleksandar, Biljana, Harcot, Roxana) w 120 dni po pełni kwitnienia (DAFB), hodowanych na glebie kwaśnej w regionie ýaþak (Serbia Zachodnia). Wyniki nie wykazywały statystycznie istotnych odchyleń w zawartości N, K i Ca w liściach moreli różnych odmian, w przeciwieństwie do znaczących różnic w zawartości P, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn i B. Wskaźnik ȈDOP wykazał, że średnia zawartość wszystkich makro- i mikroskładników odżywczych była poniżej optymalnej, oprócz P w obu latach oraz Mn i Cu w pierwszym roku badań. Niedostateczne zaopatrzenie w składniki odżywcze testowych odmian moreli wymaga dostosowania typów nawozów i zastosowanych dawek do typu gleby, zgodnie z analizą liści.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies