Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of soil application of iodine and sucrose on mineral composition of spinach plants

Tytuł:
Influence of soil application of iodine and sucrose on mineral composition of spinach plants
Wpływ jodu i sacharozy stosowanych doglebowo na skład mineralny szpinaku
Autorzy:
Smoleń, S.
Sady, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542027.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 3; 3-13
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Iodine is not an essential nutrient for plants. Side-effects of its application on mineral nutrition of plants have not yet been thoroughly documented. The aim of the study was to evaluate the influence of soil application of iodine and sucrose on mineral composition of spinach plants. In 2009–2010, a pot experiment with spinach Spinacia oleracea L. ‘Olbrzym zimowy’ cv. cultivation on mineral soil was carried out in the plastic tunnel. The research included diverse combinations with pre-sowing iodine fertilization (in the form of KI) and soil application of sucrose: 1) –control (without iodine fertilization and sucrose application), 2) –1 mg I dm⁻³ of soil, 3) –2 mg I dm⁻³ of soil, 4) –1 mg I + 1 g sucrose dm⁻³ of soil and 5) –2 mg I + 1 g sucrose dm⁻³ of soil. In spinach samples as well as soil after cultivation the content of: P, K, Mg, Ca, S, Na, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Al, Ba, Cd, Ce, Co, Cr and La was determined using ICP-OES technique, while Cl – using nephelometric method. Iodine synergistically improved the uptake of Mg, Na and Ce as well as Fe (for Fe only in the case of higher iodine doses) while antagonistically affected Cr uptake by spinach plants. After application of iodine in a dose of 2 mg I dm⁻³ soil, higher accumulation of Na, Fe, Zn and Al was observed along with reduced concentration of P, S, Cu and Ba in spinach plants when compared to the control. Simultaneous application of iodine and sucrose (in comparison to the control or plants fertilized only with iodine) contributed to a significant increase in the accumulation of K, S and Mo as well decreased content of Mg, Fe, Ba, Co and La in spinach plants.

Jod nie jest składnikiem pokarmowym roślin. Jego uboczny wpływ na gospodarkę mineralną roślin nie został dobrze udokumentowany. Celem badań było określenie oddziaływania jodu oraz doglebowego wnoszenia sacharozy na skład mineralny roślin szpinaku. W latach 2009–2010 w tunelu foliowym przeprowadzono doświadczenie wazonowe z uprawą szpinaku Spinacia oleracea L. ‘Olbrzym zimowy’ na glebie mineralnej. Badaniami objęto zróżnicowane kombinacje z przedsiewnym doglebowym stosowaniem jodu (w formie KI) i sacharozy: 1) –kontrola (nienawożona jodem i bez aplikacji sacharozy), 2) –1 mg I dm⁻³ gleby, 3) –2 mg I dm⁻³ gleby, 4) –1 mg I + 1 g sacharozy dm⁻³ gleby i 5) –2 mg I + 1 g sacharozy dm⁻³ gleby. W szpinaku oraz w glebie po uprawie oznaczono zawartość P, K, Mg, Ca, S, Na, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Al, Ba, Cd, Ce, Co, Cr i La techniką ICP-OES oraz zawartość Cl metodą nefelometryczną. Jod oddziaływał synergistycznie na pobieranie Mg, Na i Ce oraz Fe (dla Fe tylko wyższa dawka jodu) oraz antagonistycznie na pobieranie Cr przez rośliny szpinaku. Po zastosowaniu jodu w dawce 2 mg I dm⁻³ gleby, w porównaniu do nawożenia jodem w niższej dawce, odnotowano zwiększenie zawartości Na, Fe, Zn i Al oraz obniżenie zawartości P, S, Cu i Ba w szpinaku. Łączne użycie jodu i sacharozy (w porównaniu do nawożenia roślin samym jodem oraz w odniesieniu do kontroli) powodowała istotny wzrost zawartości K, S i Mo oraz obniżenie zawartości Mg, Fe, Ba, Co i La w szpinaku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies