Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

From studies on possibility of protecting blue spruce (Picea pungens Engelm.) against fungi. Part II. Laboratory assessment of antifungal activity of selected essential oils

Tytuł:
From studies on possibility of protecting blue spruce (Picea pungens Engelm.) against fungi. Part II. Laboratory assessment of antifungal activity of selected essential oils
Z badań nad możliwością ochrony świerka kłującego (Picea pungens Engelm.) przed grzybami. Część II. Laboratoryjna ocena skuteczności grzybobójczej wybranych olejków eterycznych
Autorzy:
Bartyńska, M.
Mirski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541668.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
essential oil
antifungal activity
control
fungi
plant protection
Picea pungens
blue spruce
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2007, 06, 4; 33-44
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The antifungal properties of selected essential oils, i.e. lavender, mint, orange, spruce and thyme oils, were checked in vitro to fungi isolated from blue spruce (Picea pungens Engelm.) and its cultivar ‘Glauca’. The degree and extent of antifungal activity for essential oils listed above were tested on the following fungi: Acremonium tubakii, Anthostomella conorum, Arthrinium state of Apiospora montagnei, Aureobasidium pullulans, Botryodiplodia rubi, Fusarium camptoceras, F. moniliforme var. lactis, Penicillium canescens, Phoma pomorum, Rhizosphaera kalkhoffii, Ulocladium consortiale and Zythiostroma pinastri. Among essential oils tested the thyme oil showed the highest antifungal activity to all fungi under examination even at the lowest concentration used. The mint, lavender and spruce oils demonstrated a medium activity. The lowest activity was found for orange oil.

W warunkach in vitro badano właściwości grzybobójcze wybranych olejków eterycznych, tj. lawendowego, miętowego, pomarańczowego, świerkowego i tymiankowego, w stosunku do grzybów wyizolowanych z roślin świerka kłującego (Picea pungens Engelm.) i jego odmiany ‘Glauca’. Stopień i zakres działania grzybobójczego wyżej wymienionych olejków przetestowano na grzybach: Acremonium tubakii, Anthostomella conorum, Arthrinium state of Apiospora montagnei, Aureobasidium pullulans, Botryodiplodia rubi, Fusarium camptoceras, F. moniliforme var. lactis, Penicillium canescens, Phoma pomorum, Rhizosphaera kalkhoffii, Ulocladium consortiale i Zythiostroma pinastri. Wśród przebadanych olejków eterycznych bardzo wysoką aktywnością odznaczał się olejek tymiankowy, bo już przy najniższym zastosowanym stężeniu i w stosunku do wszystkich testowanych gatunków grzybów. Średnią aktywność grzybobójczą wykazały olejki: miętowy, lawendowy i świerkowy. Najmniej skuteczny okazał się olejek pomarańczowy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies