Quality of seeds as a key to commodity cultivation of Lavatera Thuringiaca L. – plants with high potential for multi directional use Jakość nasion jako klucz do powszechnej uprawy ślazówki turyngskiej - rośliny o dużym potencjalnym wielokierunkowym wykorzystaniu
Lavatera thuringiaca ‘Uleko’ is a perennial plant little-known in Poland, although it has a very high potential for multi directional use in several areas of economy. However , very low seed germination harvested in the harvest ripening (maturity) phase (5-20%) makes commercial production of these plants difficult and reduces the economic efficiency of crops. The aim of this study was to develop effective methods of breaking seed dormancy using scarification. The study indicated the possibility of increasing the germination of seeds up to over 40% with mechanical scarification, and up to 85% after exposure to sulfuric acid. Application of these methods positively influenced the physiological activity, health and germination of seeds, as well as emergence and growth of plants, which can facilitate the production of this species on large acreages.
Lavatera thuringiaca ‘Uleko’ to wieloletnia, mało znana w Polsce roślina, mimo że ma bardzo duży potencjał wykorzystania w wielu dziedzinach gospodarki. Problemem w jej uprawie jest bardzo niska zdolność kiełkowania nasion zebranych w fazie dojrzałości zbiorczej (5-20%), która utrudnia komercyjną produkcję tych roślin i zmniejsza opłacalność upraw. Celem pracy było opracowanie skutecznych metod przełamywania spoczynku nasion za pomocą różnych metod skaryfikacji. Badania wskazały na możliwość zwiększenia kiełkowania dojrzałych nasion do ponad 40% poprzez zastosowanie skaryfikacji mechanicznej i do 85% pod wpływem traktowania kwasem siarkowym. Zastosowanie tych metod pozytywnie wpłynęło na aktywność fizjologiczną, zdrowotność i kiełkowanie nasion oraz wschody i rozwój roślin, co może ułatwić produkcję tego gatunku na dużych areałach.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00