Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pressure measurement as a tool to identify moisture transport mechanisms in convective drying of non-shrinking material

Tytuł:
Pressure measurement as a tool to identify moisture transport mechanisms in convective drying of non-shrinking material
Autorzy:
Adamska, A.
Pakowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/105822.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia
Tematy:
gypsum
convective drying
internal pressure
mass transfer
gips
suszenie konwekcyjne
ciśnienie wewnętrzne
transport masy
Źródło:
Acta Innovations; 2018, 27; 46-52
2300-5599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The drying process is one of the most important stages in the production of building materials. The choice of the drying method affects the chemical and physical properties of the final product. The aim of this research is to measure and analyze the dynamic changes of internal pressure in non-shrinking, porous material during convective drying. In this work the problem will be discussed with special attention to the behavior of rewetted plaster. A commercial gypsum of company PIOTROWICE II (Alpol brand), typically used in construction and decorative plastering was applied. Gypsum was mixed with water in recommended proportion of 0.6 water/gypsum and drying experiments were performed at 50°C. The changes in sample overall mass as well as pressure and material temperature on the midpoint of sample axis were monitored. On the basis of the obtained experimental data of axial pressure, it is possible to perform a more detailed analysis of mass and heat transfer mechanisms than based on the drying kinetics alone. The pressure trends in the sample allow one to determine the moment of transition from the first to the second drying period, without the need to determine the kinetics of drying. The element of novelty consists of using a direct internal pressure measurement to provide information on the variation of the actual drying rate and mass transfer mechanisms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies