The effects of gamma 60Co on Vitamin D3 and certain sterols in foods Wpływ promieniowania gamma 60Co na witaminę D3 i niektóre sterole występujące w żywności
Gas chromatography was used to investigate the degree of radiolytic decomposition of vitamin Da, 7-dehydrocholesterol, ergosterol, and cholesterol conditioned by different dosages (0.05-5.0 Mrad) and mediums (benzen, 90% ethanol, cod, liver oil, and butter). Radiation outputs during decomposition of the above compounds were calculated. Sensitivity of the analyzed compounds to radiation in fatty mediums and in some organie solvents was compared.
Zbadano stopień rozkładu radiolitycznego witaminy D₃, 7-dehydrocholesterolu, cholesterolu i ergosterolu w zależności od dawki promieniowania od 0,05 do 5 Mrad i środowiska (benzen, 90%-wodny roztwór etanolu, tran leczniczy i masło). Badane związki oznaczano zarówno w formie wolnej, jak i eterów TMSI. Radioczułość badanych związków w zależności od środowiska wzrastała w następującej kolejności:
- witamina D₃ : benzen ≤ tran < masło < 90% etanol,
- 7-dehydrocholesterol: tran< benzen< 90% etanol,
- ergosterol: tran < benzen < 90% etanol,
- cholesterol: 90% etanol ≤ benzen< tran< masło.
Radioczułość steroli i witaminy Da dla najniższej dawki sterylizacyjnej (1,0 Mrad) w tym samym środowisku uszeregować można następująco:
w tranie: - 7-dehydrocholesterol
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00