Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phenolic compounds of some fruit wines

Tytuł:
Phenolic compounds of some fruit wines
Związki fenolowe w niektórych winach owocowych. I. Kwasy fenylokarboksylowe, katechiny i flawony
Autorzy:
Pogorzelski, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10454.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 1-2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Phenolic compounds from the group of phenylocarboxylic acids and flavones in apple, black currant, and bilberry wines were identified and quantitatively determined.

Badano wina jabłkowe, z czarnej porzeczki i czarnej jagody. Związki fenolowe ekstrahowano octanem etylu z win pozbawionych etanolu. Identyfikowano te związki za pomocą substancji wzorcowych w chromatografii cienkowarstwowej na żelu krzemionkowym Mercka. Oprócz związków wzorcowych do celów diagnostycznych wykorzystano reakcje barwne fenoli z odpowiednimi wywoływaczami oraz fluorescencję w świetle UV. Ilościowe oznaczanie poszczególnych związków przeprowadzono metodą kolorymetryczną z odczynnikiem Folin-Denisa. W winie z jabłek odmiany „Antonówka" zidentyfikowano kwas chlorogenowy, p-kumarowy, kawowy, ferulowy oraz w ilościach śladowych kwas elagowy, galusowy i kwercetrynę. Floretynę zidentyfikowano w winach jabłkowych jako pojedynczą plamę na chromatogramie dającą typowe reakcje dla pierścienia floroglucynowego. W winie jabłkowym z jabłek różnoodmianowych „spadów", zidentyfikowano te same związki co w winie jabłkowym „Antonówka", a oprócz tego floroglucynę. W winach z czarnej porzeczki ze zbiorów 1970 i 1971 zidentyfikowano: kwas protokatechowy, o-kumarowy, kawowy, ferulowy, d-katechinę, kwercetynę oraz ślady kwercetryny. W winie z czarnej jagody zidentyfikowano kwas chlorogenowy p-kumarowy, kawowy, d-katechinę, oraz ślady kwercetyny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies