Chemical deglycosylation (dg) of sturgeon Acipenser gueldenstaedti Br. (αGTH) resulted in the loss of 83% of its initial carbohydrate content. It altered also recombinant dgαGTH + βGTH dimer molecule, reducing its immunoreactivity by 30%, and fully blocking the hormonal function. CD spectroscopy showed that deglycosylation led to changes in the secondary structure of dgαGTH and in the α-β recombinant. The sugar moiety of sturgeon αGTH is suggested to play an important role in maintaining the biological function of the hormone dimer molecule.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00