α-Amylase (EC 3.2.1.1) was purified from the muscle and intestine of the parasitic helminth of pigs Ascaris suum. The enzymes from the two sources differed in their properties. Isoelectric focusing revealed one form of α-amylase from muscles with pI of 5.0, and two forms of amylase from intestine with pI of 4.7 and 4.5. SDS/PAGE suggested a molecular mass of 83 kDa and 73 kDa for isoenzymes of α-amylases from intestine and 59 kDa for the muscle enzyme. α-Amylase from intestine showed maximum activity at pH 7.4, and the enzyme from muscle at pH 8.2. The muscle enzyme was more thermostabile than the intestinal α-amylase. Both the muscle and intestine amylase lost half of its activity after 15 min at 70°C and 50°C, respectively. The Km values were: for muscle amylase 0.22 μg/ml glycogen and 3.33 μg/ml starch, and for intestine amylase 1.77 μg/ml glycogen and 0.48 μg/ml starch. Both amylases were activated by Ca2+ and inhibited by EDTA, iodoacetic acid, p-chloromercuribenzoate and the inhibitor of α-amylase from wheat. No significant differences were found between the properties of α-amylases from parasites and from their hosts.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00