Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Budding yeast Saccharomyces cerevisiae as a model to study oxidative modification of proteins in eukaryotes

Tytuł:
Budding yeast Saccharomyces cerevisiae as a model to study oxidative modification of proteins in eukaryotes
Autorzy:
Lushchak, Volodymyr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1041157.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
protein oxidation
Saccharomyces cerevisiae
reactive oxygen species
oxidative stress
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2006, 53, 4; 679-684
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The budding yeast Saccharomyces cerevisiae is a well studied unicellular eukaryotic organism the genome of which has been sequenced. The use of yeast in many commercial systems makes its investigation important not only from basic, but also from practical point of view. Yeast may be grown under both aerobic and anaerobic conditions. The investigation of the response of eukaryotes to different kinds of stresses was pioneered owing to yeast and here we focus mainly on the so-called oxidative stress. It is a result of an imbalance between the formation and decomposition of reactive oxygen species increasing their steady-state concentration. Reactive oxygen species may attack any cellular component. In the present review oxidation of proteins in S. cerevisiae is analyzed. There are two connected approaches to study oxidative protein modification - characterization of the overall process and identification of individual oxidized proteins. Because all aerobic organisms possess special systems which defend them against reactive oxygen species, the involvement of so-called antioxidant enzymes, particularly superoxide dismutase and catalase, in the protection of proteins is also analyzed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies