Inflammation is a non-specific immune response to infection, irritation or other injury, the key features being redness, warmth, swelling and pain. A number of mediators are released which alter the resistance of mucosa to injury induced by noxious substances. Oxidative stress is a unifying mechanism of injury in many types of disease processes, including gastrointestinal diseases. It has been defined as an imbalance in the activity of pro and antioxidants. Pro-oxidants favour free radical formation while antioxidants inhibit or retard the same. A number of markers of oxidative stress have been identified. This review provides an overview of various mediators of inflammation and oxidative stress, and diverse approaches for prevention and treatment of gastrointestinal inflammation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00