Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Temperature effect on growth, and selected parameters of Phaeodactylum tricornutum in batch cultures

Tytuł:
Temperature effect on growth, and selected parameters of Phaeodactylum tricornutum in batch cultures
Autorzy:
Bojko, Monika
Brzostowska, Klaudia
Kuczyńska, Paulina
Latowski, Dariusz
Olchawa-Pajor, Monika
Krzeszowiec, Weronika
Waloszek, Andrzej
Strzałka, Kazimierz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1039508.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
Phaeodactylum tricornutum
diatoms
chlorophylls
cell size
photosynthesis
Fv/Fm
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2013, 60, 4; 861-864
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of optimal and stress temperatures on the growth kinetics of the Phaeodactylum tricornutum CCAP/1055/1 strain (a model diatom with a known genome sequence) in batch cultures was examined. The analysis of the obtained results showed two phases of culture growth. There were significant positive correlations between OD increase of chlorophyll a chlorophyll c and protein concentration at different temperatures. The Fv/Fm parameter achieved a maximum level on the 6th or 7th day and then decreased to the values registered on the first day of observation. Genetic material undergoes gradual degradation 10 days after inoculation. The size of the cells was invariable.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies