Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Leonurus cardiaca L. herb - a derived extract and an ursolic acid as the factors affecting the adhesion capacity of Staphylococcus aureus in the context of infective endocarditis

Tytuł:
Leonurus cardiaca L. herb - a derived extract and an ursolic acid as the factors affecting the adhesion capacity of Staphylococcus aureus in the context of infective endocarditis
Autorzy:
Micota, Bartłomiej
Sadowska, Beata
Podsędek, Anna
Redzynia, Małgorzata
Różalska, Barbara
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1039309.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
ECM
Leonurus cardiaca
ursolic acid
Staphylococcus aureus
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2014, 61, 2; 385-388
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective was an assessment of the impact of Leonurus cardiaca L. extract (LCE) and ursolic acid (UA) on the adhesive properties of Staphylococus aureus NCTC 8325 strain, expressing virulence factors important in the pathogenesis of infective endocarditis. The adhesion and biofilm formation of bacteria cultured in the presence of subinhibitory concentrations of LCE or UA on the abiotic surface or covered with fibrinogen, fibronectin or collagen, were evaluated. Inhibitory effects of LCE and UA on staphylococcal adherence to both types of surface were demonstrated. This, in the case of UA, resulted in a significant reduction of biofilm formation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies