Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selected pharmaceutical properties of thermosensitive hydrophilic gels with hydroxypropylmethylcellulose containing lactic acid complexed with chitosan

Tytuł:
Selected pharmaceutical properties of thermosensitive hydrophilic gels with hydroxypropylmethylcellulose containing lactic acid complexed with chitosan
Autorzy:
Małolepsza-Jarmołowska, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1035213.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
1
2- propylene glycol
glycerol
hydroxypropylmethylcellulose
lactic acid complexed with chitosan
thermosensitive polymer - poloxamer 407
vaginal infections
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2013, 18, 18; 131-138
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gels containing lactic acid complexed with chitosan at a stoichiometric ration 1:1 and 2:1 and 5-25% content of polyoxyethylene glycol 200 are able to move from 25 to 30 cm. The addition of 4% hydroxypropylmethylcellulose besides glycerol increases the movability gels containing lactic acid complexed with chitosan in a stoichiometric ration 1:1 from 25 cm to 28 cm and at 2:1 ratio from 27 cm to 30 cm. Higher concentrations of the poloxamer 407: 23 and 25% result in the movability of 24 to 29 cm The addition of 5-25% glycerol decreases the pH of investigated gels from 3.95 to 4.45 (1:1) and from 3.63 to 4.30 (2:1). The addition of 5-25% 1,2-propylene glycol decreases the pH of investigated gels from 4.00 to 4.46 (1:1) and from 3.70 to 4.33 (2:1). The use of hydroxypropylmethylcellulose allowed to obtain physiological range. The addition of hydroxypropylmethylcellulose reduces the pH and maintains high adhesion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies