Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies of gentamycin adsorption on chitosan

Tytuł:
Studies of gentamycin adsorption on chitosan
Autorzy:
Meler, Jan
Grimling, Bożena
Pluta, Janusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1035211.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
Gentamycin
adsorption
chitosan
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2013, 18, 18; 175-179
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chitosan as a dietary supplement has been used in the treatment of obesity due to its capability of binding bioactive compounds. A molecule of a cationic polymer, such as chitosan, may bind gentamycin. The aim of the study was to determine the binding capability of Gentamycin by chitosan’s contained in weight-loss supplements. The Gentamycin absorption was investigated by means of a dynamic method in a biopharmaceutical model imitating in vitro conditions including the required level of nutrients. Mean absorption of gentamycin by chitosan ranged from 2,1% to 34,1% depending on the environmental pH. The highest absorption rate was observed at above pH 6,8. Concluding, the studies confirmed that the investigated gentamycin interact with chitosan, what leads to decrease in their amount and affects the bioavailability of the drugs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies