Związki organiczne stanowią powszechny składnik wód słodkich. Rozpuszczona materia organiczna (RMO) w środowisku lądowym jest syntetyzowana zarówno wewnątrz ekosystemu jak i poza nim. RMO jest heterogeniczną mieszaniną tysięcy różnych organicznych substancji i związków chemicznych zawierających, oprócz węgla, także m. in. tlen, wodór, azot, fosfor i siarkę. RMO podlega biologicznym i abiotycznym transformacjom. Na przemiany RMO w przyrodzie składają się procesy produkcji, fotoutleniania, wymywania, ługowania oraz akumulacji. RMO wpływa na tempo i zasięg przemieszczania się metali ciężkich w wodach słodkich. Rozpuszczone barwne substancje organiczne powodują szybsze ogrzewanie się wody. Rozpuszczony węgiel organiczny (RWO) stanowi największy rezerwuar węgla organicznego w ekosystemach wodnych i jest istotnym elementem biogeochemicznego obiegu węgla w przyrodzie. Wysokie stężenie RMO w wodach słodkich prowadzi do znacznych deficytów tlenowych w hypolimnionie i eutrofizację wód. Obfitość i jakość RMO wpływa również na tempo produkcji pierwotnej i stanowi ważny element pętli mikrobiologicznej organizmów wodnych.
Organic compounds are a common component of freshwaters. Dissolved organic matter (DOM) is synthesized inside the ecosystem and beyond, in the terrestrial environment. DOM is a heterogeneous mixture of thousands of different organic substances and chemical compounds containing, in addition to carbon, also: oxygen, hydrogen, nitrogen, phosphorus and sulfur. DOM undergoes biological and abiotic transformations. The transformation of DOM consists of primary production processes, photo-oxidation processes, leaching and accumulation. DOM affects the rate and movement of heavy metals in freshwaters. Colored organic substances cause higher water temperature. Dissolved organic carbon (DOC) is the largest reservoir of organic carbon in aquatic ecosystems and is an important element of the biogeochemical carbon cycle. Elevated concentration of DOM in surface water, affects the oxygen deficits in hypolimnion and water eutrophication. The abundance and quality of DOM affects the rate of primary production and is an important element of the microbial loop.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00