Ocena metabolizmu związków fenolowych u sadzonek mikoryzowanych i niemikoryzowanych świerka pospolitego pochodzeń istebniańskich Evaluation of the metabolism of phenolic compounds in mycorrhized and non-mycorrhized Norway spruce seedlings of Istebna provenances
Studies on the possibility of the assessment of phenolic bioindicators were conducted to determine the level of mycorrhization of Istebna Norway spruce seedlings with the fungus Hebeloma crustuliniforme using Kowalski’s method. The effect of the genotype and mycorrhiza on growth parameters and nutritional metabolism of 2−year−old Istebna spruce seedlings was evaluated. Acetophenolic glycoside and resveratrol
can be important physiological markers determining the condition and quality of mycorrhized seedlings.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00