Celem pracy było przedstawienie motywów podejmowania działalności
agroturystycznej, źródeł finansowania, wielkości oraz poziomu zwrotu wydatków poniesionych
na rozpoczęcie przedsięwzięć związanych ze świadczeniem usług agroturystycznych. Badania
przeprowadzono wśród 81 właścicieli gospodarstw agroturystycznych świadczących swoje
usługi na terenie Lubelszczyzny. Metodą badawczą był sondaż diagnostyczny.
Z przeprowadzonych badań wynika, że dominującym motywem podejmowania działalności
agroturystycznej była chęć uzyskania dodatkowego dochodu. Kwaterodawcy wydatki związane
z rozpoczęciem tej działalności pokrywali najczęściej z własnych oszczędności. Były one
stosunkowo niewielkie – w ponad 90% przypadków poniżej 20 tys. zł. Jednak na ich zwrot
trzeba było czekać minimalnie 2-3 lata.
The purpose of this study was to show the motives of starting agritourism activities, sources of funding and the level of reimbursement of expenses incurred for the deployment of agritourism services. The study was conducted among 81 owners of tourist farms providing services in the Lublin region. The research method was a diagnostic poll. The study shows that the dominant motive of the start of tourism activities is to obtain additional income. Accommodation provider costs to start this activity covers usually of their own savings. They are relatively small – in over 90% of cases less than 20 thousand. PLN, but on their return owners have to wait a minimum of 2-3 years.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00