Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych ® Characteristic of selected plant raw materials and their potential applications as additives to bread dough®
Skład chemiczny i liczne właściwości, w tym prozdrowotne,
nasion wielu roślin sprawiają, że są one doskonałym dodatkiem
wzbogacającym walory organoleptyczne i wartość odżywczą
pieczywa. Pieczywo, spożywane w znacznych ilościach
i każdego dnia, przez wszystkie grupy społeczne, jest
podstawowym produktem spożywczym, a jednocześnie doskonałym
nośnikiem dla wielu niezbędnych składników pokarmowych
czy wartości prozdrowotnych. Szczególnie cennymi
dodatkami do pieczywa są: nasiona lnu, dyni i słonecznika.
Jako dodatki piekarskie wykorzystywane mogą być zarówno
całe nasiona jak i mąki z nich uzyskane.
Seeds of many plants are a great additions enriching the organolep-
tic and nutritional value of bread. It is the result of
their chemical composition and a number of other properties,
including health benefits education. Bread a popular daily
food consumed by all social groups, is a staple food, and
excellent carrier for many essential nutrients and healthy
values. Flaxseeds, pumpkin and sunflower rare particularly
valuable addi-tions to bread. One may use either whole seed
or flour the baking additives.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00