Tytuł pozycji:
Zmiany strukturalne cukrownictwa polskiego
- Tytuł:
-
Zmiany strukturalne cukrownictwa polskiego
Structural changes of Polish sugar industry
- Autorzy:
-
Kapusta, F.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/887954.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing; 2015, 13[62]
2081-3430
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu scharakteryzowano: powstanie i rozwój cukrownictwa buraczanego i rolę
obszarów Polski w tym procesie, procesy przemian bazy surowcowej i przetwórczej.
Cukrownictwo buraczane zrodziło się na ziemiach polskich i przeszło głębokie zmiany; zarówno
co do liczby fabryk cukru (cukrowni), jak i powierzchni uprawy buraków cukrowych oraz
organizacji współpracy zakładów przetwórczych z producentami surowca.
Liczba zakładów przetwórczych (cukrowni) ulegała zmianie, a tendencje zmian w tym
zakresie były zmienne. Mamy do czynienia z falowaniem liczby cukrowni; wzrostu i zmniejszania
się ich liczby, a następnie pod koniec XX w. rozpoczęcie procesu systematycznego - chociaż ze
zmiennym natężeniem w czasie - zmniejszania liczby zakładów oraz zwiększania ich mocy
przetwórczej. Podobnie falująco przebiegały zmiany bazy surowcowej.
Rynek cukru w Unii Europejskiej jest regulowany, a produkcja kwotowana. Przyznana Polsce
kwota produkcji cukru (1405,6 t) stwarza mniejsze zapotrzebowanie na buraki cukrowe, co
generuje możliwości przeznaczania ich w większych ilościach na produkcję suszu (dla celów
spożywczych i paszowych) oraz produkcji bioetanolu.
The study characterized: emergence and development of the sugar beet processing and
the role of Polish regions in this process; processes changes of resource base and processing base.
Sugar beet processing was born on Polish soil and has undergone changes; both the number of
sugar factories and the area under sugar beet and organization of cooperation processing plants
with producers of raw materials. The number of processing plants has changed, and trends have been variable. We are dealing with
a surge in number of sugar mills; growth and decline in their numbers, and then at the end of the
twentieth century begin the process of systematic - although with varying intensity over time –
reduction in the number of plants and increase in their processing capacity. The same pattern was
observed in resource base.The sugar market in the European Union is regulated, and production
limited by production quotas. The allocated amount of sugar production in Poland (1405.6 t)
creates less need for sugar beet, which generates the possibility to allocate them in larger quantities
for the production of dried (for food and feed), and the production of bioethanol.