Background. The health benefits arising from antioxidant vitamins A, C and E are well recognised and their recommended
dietary intake for the general population have been established. However, there is still a need for assessing antioxidant
vitamin intake in different population groups.
Objective. To assess intake of antioxidant vitamins: A, C, E and β-carotene, and to identify their major sources in the diets
of healthy subjects.
Material and methods. The study group consisted of 182 adults; both men and women from polish population. Antioxidant
vitamin dietary intake was assessed by individual 3-day records. Data were analysed using updated “Polish Food Composition
Tables” and ‘Dieta 5’ Software.
Results. The average daily intake of antioxidant vitamins was: 1076 mg for vitamin A (including 46% of retinol and 55%
of β-carotene), 107 mg for vitamin C and 9 mg for vitamin E. Higher dietary intake of these vitamins was observed in men
compared to women.
Conclusions. The average intake of antioxidant vitamins was found to be in recommended range, however, significant differences
were observed between the lowest and the highest intake. They were related to differences in the consumption of
food products recognized as major sources of vitamins A, C, E and β-carotene in study population.
Wprowadzenie. W dobie nieustannego narażenia organizmu na działanie wolnych rodników, prawidłowe działanie układu
antyoksydacyjnego, a tym samym dostarczanie wraz z dietą witamin oksydacyjnych w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu,
odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu licznych chorób cywilizacyjnych.
Cel badań. Celem pracy była ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem witamin A, C
i E oraz β-karotenu, a także wskazanie ich źródeł w diecie badanych.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 182 dorosłych osób. Oceny spożycia witamin dokonano w oparciu
o trzydniowe zapisy spożycia. Dane analizowano przy użyciu programu komputerowego „Dieta 5” oraz Tabel składu i
wartości odżywczej żywności.
Wyniki. Średnie dzienne spożycie witamin antyoksydacyjnych wyniosło: dla witaminy A - 1076 μg, (z czego 46% z
retinolu a 55% z β-karotenu), dla witaminy C - 107 mg, oraz dla witaminy E - 9 mg, przy wyższych poziomach spożycia
u mężczyzn niż u kobiet.
Wnioski. Średnie spożycie witamin antyoksydacyjnych odpowiadało zaleceniom, jednak sszczegółowa analiza wyników
wykazała istnienie dużych rozbieżności między niskim a wysokim poziomem spożycia tych witamin, związanych z istotnymi
różnicami w zakresie konsumpcji produktów będących głównymi źródłami witamin A, C i E oraz β-karotenu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00