Tytuł pozycji:
Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- Tytuł:
-
Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Contemporary view of plant antioxidants role in prevention of civilization diseases
- Autorzy:
-
Czerwiecki, L.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/877808.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 3
0035-7715
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono rolę przeciwutleniaczy roślinnych jako potencjalnych związków odgrywających rolę w profilaktyce chorób
cywilizacyjnych. Przedstawiono mechanizm ich działania w oparciu o teorie wolnych rodników oraz umowny podział
przeciwutleniaczy na związki polifenolowe, w tym flawonoidy, kwas askorbinowy, karotenoidy i tokoferole. Opisano prawdopodobnie
dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka resweratrolu występującego m.in. w skórce winogron czerwonych i
w winie. Wspomniano też o wątpliwościach związanych z pozytywnym oddziaływaniem przeciwutleniaczy na organizm na
przykładzie beta-karotenu w postaci suplementu diety oraz o możliwych negatywnych skutkach działania innych związków
o charakterze przeciwutleniającym. Zwrócono uwagę na ryzyko zdrowotne związane z suplementacją np. flawonoidami.
Generalnie podkreślono jednak korzyści związane z regularnym spożywaniem warzyw i produktów roślinnych zawierających
naturalne przeciwutleniacze.
The role of plant antioxidants as factors of civilization diseases prevention was described. The free-radical theory as a
mechanism of action of antioxidants was mentioned. The main substances e.g. polyphenols including flavonoids, ascorbic
acid, carotenoids and tocoferols were presented. Resveratrol of wine, as an example of possible health beneficial agent was
stressed. On the other hand some doubts of beneficial effects of antioxidants e.g. beta- carotene, as supplement of diet, were
mentioned. It is possible, that supplementation with flavonoids might create some health risk. But there was highlighted,
that vegetables as a source of natural antioxidants are beneficial for health.