Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 5. Technologia przygotowania potraw Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sacz and the vicinity. 5. Preparing of the meals
Celem pracy była ocena wiedzy rodziców dzieci w wieku przedszkolnym z Nowego Sącza i okolic na temat technologii
przygotowania potraw. Badaniami ankietowymi dotyczącymi technologii przygotowania potraw objęto rodziców 121 dzieci
sześcioletnich uczęszczających do przedszkoli w Nowym Sączu i okolicach. Statystyczną analizę wyników przeprowadzono
przy pomocy programu komputerowego SPSS 12.0 PL for Windows. Przyjęto podział badanej populacji w zależności od
płci dzieci. Stwierdzono statystycznie istotne zróżnicowanie odpowiedzi rodziców na dwa pytania, a mianowicie czy podczas
płukania rozdrobnionych produktów spożywczych następuje strata witamin z grupy B i czy następuje strata witaminy C. Na
oba pytania prawidłowych odpowiedzi udzielił większy odsetek rodziców chłopców niż dziewczynek. Również na pozostałe
pytania, statystycznie nieistotne, więcej pozytywnych odpowiedzi udzielili rodzice chłopców. Konieczne jest zwrócenie
uwagi rodziców dzieci na znaczenie zasad dotyczących technologii przygotowania potraw oraz prowadzenie edukacji, aby
zwiększyć wiedzę rodziców na ten temat.
The aim of this study was to assess knowledge about preparing meals of parents of preschool children from Nowy Sącz
and the vicinity. The questionnaires on the principles of preparing meals were filled in by parents of 121 six-year-old children.
Statistical analysis was carried out by means of the SPSS 12.0 PL for Windows computer programme. The studied
population was divided according to children’s gender. Children’s gender had statistically significant influence on parents’
answers to two questions: concerning the loss of B-complex vitamins and vitamin C while rinsing chopped foodstuffs. A
higher percentage of the parents of boys answered correctly to both questions compared to the parents of girls. Also to the
remaining questions, statistically not significant, the parents of boys gave more correct answers. It is necessary to draw
parents’ attention to the importance of the principles of preparing meals. Educational programmes, aimed at improving
parents’ knowledge in this field, should be worked out.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00