W pracy oszacowano spożycie likopenu metodą 4-dniowego bieżącego notowania wśród 100 kobiet z województwa
mazowieckiego, z trzech różnych grup wiekowych, tj. poniżej 30 lat, 31-50 lat oraz powyżej 50 lat (średnia wieku 49 ± 16
lat), jak też źródła jego spożycia. Badanie przeprowadzono w czerwcu – lipcu 2006 roku. Najmniejsze spożycie likopenu
odnotowano w najmłodszej grupie wiekowej kobiet, poniżej 30 roku życia, tj. 4,17 mg/dzień/osobę, największe w grupie
najstarszej, powyżej 50 lat, 4,88 mg/dzień. Głównym źródłem karotenoidu były przetwory pomidorowe, które dostarczały
50,6% likopenu oraz świeże pomidory, które wnosiły do przeciętnej diety 43,5% omawianego związku. Niewielki udział
(5,2%) przypadł w dostarczaniu likopenu owocom tropikalnym oraz pozostałym sokom owocowym i warzywnym (0,7%).
Spożycie produktów, źródeł likopenu, zmieniało się wraz z wiekiem badanych i było statystycznie różne w przypadku spożycia
pomidorów, arbuzów i czerwonych grejpfrutów oraz przetworów pomidorowych takich jak: ketchup, sosy pomidorowe
płynne, zupy z kartonu, sok pomidorowy.
The aim of the study was to estimate dietary intake of lycopene by the group of 100 women, from Central Poland, in
different age < 30 years, 30-50 years, > 50 years (mean age 49 ± 16 years) and main sources of lycopene. The study was
carried out in the year 2006 (June - July) with the use of 4-day dietary food records. The lowest intake of lycopene was
noted in the youngest group – 4.17 mg/person/day, the highest intake in the oldest group - 4.88 mg/person/day. The main
sources of lycopene in food rations were tomato products (50.6%) and fresh tomatoes (43.5%). Tropical fruit delivered
5.2% of lycopene, other fruit and vegetable juices only 0.7%. Intakes of products, sources of lycopene, depended on age
of women and were statistically significant in case of tomato, watermelon, pink grapefruit, and tomato products: ketchup,
liquid tomato sauces, liquid tomato soups, tomato juice.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00