Tytuł pozycji:
Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci
- Tytuł:
-
Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci
The influence of the parents education on the frequency of vegetable and fruit consumption by their children
- Autorzy:
-
Kwiatkowska, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/874985.pdf
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2010, 61, 2
0035-7715
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na sposób żywienia ma wpływ wiele różnych czynników. Jak wynika z licznych badań szczególnie dzieci i młodzież
spożywają zbyt małe ilości owoców i warzyw. Celem pracy było zbadanie wpływu wykształcenia rodziców na częstotliwość
spożywania warzyw i/lub owoców przez ich dzieci. Materiał empiryczny uzyskano metodą ilościową – anonimowego badania
ankietowego z wykorzystaniem kwestionariusza wypełnionego pod nadzorem ankietera. Badanie przeprowadzono jesienią
2006 roku, na próbie 216 uczniów Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Warszawie, w wieku 17-20 lat. Uzyskane
dane z kwestionariusza ankiety poddano analizie w programie statystycznym SPSS. Zaobserwowano, że badana młodzież zbyt
rzadko spożywa owoce i warzywa. Stwierdzono, że wykształcenie rodziców badanych uczniów nie miało istotnego wpływu
na częstotliwość spożywania warzyw i/ lub owoców przez badaną młodzież, ale było istotne statystycznie dla częstotliwości
spożywania warzyw i/lub owoców w postaci surowej.
Many different factors affect the way we eat. Extensive research shows that children and the young people consume too
small quantities of fruits and vegetables. The purpose of work was examining the influence of the School Education on the
consumption of vegetable and/or fruit consumption by their children. Empirical material was obtained with the quantitative
method - the anonymous research. The research was passed with the autumn 2006, on 216 students aged 17-20, from the
technical school of gastronomic and hotel management in Warsaw. Obtained data from the questionnaire became a subject
to the analysis on statistical program (SPSS). Research shows that young people consume fruits and vegetables too seldom.
Analysis of variance for differentiating frequency of fruit and/or vegetable consumption according to mothers’ and father’s
education showed no significance but analysis of variance for differentiating frequency of fresh fruit and/or vegetable consumption
according to mothers’ and father’s education showed significance.