Ocena sposobu żywienia uczennic szkoły baletowej fundacji artystycznej w Krakowie The estimation of nutrition habit of ballet school students in Krakow
Wprowadzenie. Istnieje duży nacisk kulturowy na ideał szczupłej sylwetki. Szczególnie podatne na takie wpływy są dziewczęta
i młode kobiety, których kariera zawodowa związana jest z koniecznością utrzymania niskiej masy ciała i odpowiedniej
budowy. Problem dotyczy szczególnie młodych tancerek, uczennic szkół baletowych, modelek oraz zawodniczek niektórych
dyscyplin sportu. Aby osiągnąć zawodowy sukces, kobiety te muszą odznaczać się wdziękiem ruchów oraz „nienaturalną”
szczupłością, zwykle będącą rezultatem stosowania specjalnej diety.
Cel badań. Celem badań była ocena sposobu żywienia uczennic szkoły baletowej oraz porównanie otrzymanych wyników
z obowiązującą normą żywieniową.
Materiał i metody. Badaniami objęto 14 dziewcząt, u których dokonano pomiarów biometrycznych ciała. Zmierzono
wysokość (BH) oraz masę ciała (BM) i wyliczono BMI (Body Mass Index), a uzyskane wyniki porównano z wartościami
referencyjnymi. Uczennice przez okres 10 dni notowały rodzaj i ilość spożywanych pokarmów. Obliczeń ilości energii oraz
poszczególnych składników pokarmowych z dokonano za pomocą programu komputerowego Food 3.
Wyniki. Porównując zawartość składników pokarmowych w całodziennych racjach pokarmowych badanych dziewcząt
w stosunku do zalecanych norm, stwierdzono niedobory tłuszczów, błonnika jak również K, Ca, Fe, Mg, oraz witamin: B1 i PP .
Wnioski. Niewłaściwa dieta, w której występują niedobory składników odżywczych może być przyczyną nieprawidłowego
rozwoju organizmu.
ABSTRACT
Background. There is a considerable cultural pressure towards a slim body silhouette. Girls and young woman whose
professional carrier depends on their low body weight and sharp looking posture are especially vulnerable to such trends.
This problem is especially acute in girls attending to ballet schools, professional dancers and in some sportswoman who are
expected to move with charm and appear unnaturally slim, usually being the result of special nutrition.
Objective. The aim of this study was the evaluation of the nutritional habits of ballet school students and to compare the
results with the current nutritional norms.
Material and method. 14 girls, ballet dancers, participated in this study. Before the study their body high (BH) and body
mass (BM) were measured for the calculation of BMI (Body Mass Index). The girls were asked to make notes, during 10
days, on the amount and kind of food they consumed. The energy and amounts of selected nutrients were calculated by the
computer program Food 3 .
Results. The results show the deficiency in fats, fibre, minerals like K, Ca, Fe, Mg and some vitamins B1 and PP.
Conclusions. Improper diet, deficient in several basics nutrients may results in incorrect physical development of attendees
of ballet schools.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00