Poziom wykształcenia a zachowania żywieniowe i antropometryczne wskaźniki stanu odżywienia mężczyzn z populacji krakowskiej Level of education comparing to eating behaviours and anthropometrical indicators of nutritional status among men of cracovian population
Celem badań była ocena wpływu poziomu wykształcenia, jako jednego ze wskaźników statusu społecznego, na zachowania
żywieniowe i antropometryczne parametry stanu odżywienia aktywnych zawodowo mężczyzn w wieku 20-60
lat ze środowiska wielkomiejskiego. Badania przeprowadzono wśród 1320 pracowników HTS w Krakowie. Narzędziem
badawczym był autorski kwestionariusz ankiety, w którym uwzględniono pytania o regularność spożywania posiłków oraz
częstość konsumpcji wybranych grup środków spożywczych. Wskaźniki stanu odżywienia ustalono na podstawie pomiarów
antropometrycznych, a skład ciała oceniono metodą bioimpedancji, z zastosowaniem wagi elektronicznej TBF – 300P. Wykazano
zróżnicowanie niektórych zachowań żywieniowych w zależności od poziomu wykształcenia mężczyzn, przy czym nie
można jednoznacznie ocenić związku tych parametrów, gdyż osoby w wieku 40-60 lat dysponujące wyższym wykształceniem
częściej od słabiej wykształconych deklarują 2-posiłkowy model żywienia i częściej uwzględniają wyroby cukiernicze, z kolei
mężczyźni w wieku 20-40 lat o wykształceniu zasadniczym częściej deklarują spożywanie produktów typu ”fast-food”.
Dowiedziono także statystycznie znamiennego zróżnicowania niektórych antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia
w zależności od poziomu wykształcenia mężczyzn w wieku 40-60 lat. Mężczyźni o zasadniczym wykształceniu cechują się
najwyższymi wartościami wskaźnika WHR, zarazem jednak niższymi wartościami sumy 4 fałdów skórno-tłuszczowych niż
osoby z wykształceniem wyższym.
The purpose of this study was to estimate of educating level effect as one indicator of social status on eating behaviours
and anthropometrical parameters of nutritional status in professionally active men aged 20-60 at city environment. The
research was conducted into 1320 workers of Tadeusz Sendzimir’s Steelworks in Cracov. The research tool was the author’s
questionnaire which included questions about meal consumption regularity and frequency of consuming selected groups
of foodstuffs. The indicators of nutritional status were fixed on the base of anthropometrical measurements, whereas the
body content was estimated by method of bioimpendation with the use of electronic scales TBF-300P. Differentiation of
some eating behaviours depending on the level of education was proved; but one cannot definitely estimate the relation of
these parameters, as the higher educated people aged 40-60 years old more frequently declare two meal style of eating
and more often consume confectionery than the lower educated; in turn vocationally educated men aged 20-40 more often
declare consuming fast food products. Statistically considerable differentiation in some anthropometrical indicators of
nutritional status depending of the level of education among men aged 40-60 was also proved. Men of vocational education
are characterized by the highest value of WHR indicator, but at the same time lower value of the 4 skin-fatty folds sum
than higher educated people.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00