Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ interwencji żywieniowej na spoczynkowy wydatek energetyczny u otyłej młodzieży w wieku 15-18 lat

Tytuł:
Wpływ interwencji żywieniowej na spoczynkowy wydatek energetyczny u otyłej młodzieży w wieku 15-18 lat
The influence of nutritional intervention on resting energy expenditure in obese adolescents aged 15-18 years
Autorzy:
Domanska, I.
Bawa, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/873984.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2011, 62, 1
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano spoczynkowy wydatek energetyczny (REE) oraz wpływ interwencji żywieniowej redukcję masy ciała u 20 osób z nadwagą i otyłością (BMI= 29±3,8 kg/m²) w wieku 15 -18 lat w okresie 6 tygodni. Oceniano sposób żywienia i stan odżywienia przed i po interwencji żywieniowej. Pomiary REE dokonane zostały za pomocą kalorymetrii pośredniej w komorze respirometrycznej. Interwencja dietetyczna wpłynęła na istotne zmniejszenie się masy ciała (z 85±14,3 kg do 82,5±12,8 kg), BMI, masy tłuszczowej ciała, a istotnie zwiększyła masę mięśniową (p<0,05). REE nie uległ zmniejszeniu w wyniku stosowania się diety niskoenergetycznej (p>0,05; p = 0,84).

The aim of this research was to assess the influence of dietary intervention on weight loss and resting energy expenditure (REE) in 20 obese and overweight adolescents (BMI = 29±3,8 kg/m²) aged 15-18 years. Nutritional habits and nutritional status were estimated before and after the introduction of low-calorie diet. Measurements of REE were carried out by indirect calorimetry in a respiratory chamber. Nutritional intervention had a significant influence in decreasing body weight (from 85±14.3 kg to 82.5±12.8 kg), BMI and fat mass. Muscle mass was found to be significantly elevated (p<0,050). REE did not decline significantly due to nutritional intervention (p>0.05; p = 0.84).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies