Body mass index (BMI) and dietary preferences of women living in rural areas Wskaźnik BMI a preferencje żywieniowe kobiet zamieszkałych na obszarach wiejskich
The aim of the study was to examine the relationship between the BMI of women living in rural areas and their dietary
habits, taking into consideration the regularity and frequency of consumption as well as preferences in various groups of
foodstuffs. The study included 60 women aged 23 – 69, living in one county. The women were divided into two groups according
to nutritional status (BMI): group I with normal body weight and group II with overweight and obesity. Dietary
habits were evaluated by using the anonymous and voluntary questionnaire. The questionnaire contained questions concerning
dietary preferences. The results were statistically analyzed. The study indicated that a vast majority of overweight and
obese women in rural areas prefer fried dishes, red meat and animal fats. However, they do not consume vegetables and fruit
frequently enough. Such dietary habits will only increase problems with obesity in rural communities. Thus it is important
to start nutrition education as a significant strategy for non-pharmacological treatment of obesity and its health effects.
Głównym celem pracy było zbadanie zależności pomiędzy wskaźnikiem BMI kobiet zamieszkałych na obszarach
wiejskich, a ich sposobem odżywiania się, ze szczególnym uwzględnieniem regularności spożycia, częstości konsumpcji i
poziomu preferencji różnych grup produktów spożywczych. W badaniu wzięło udział 60 kobiet w wieku 23-69 lat, zamieszkałych
na obszarze jednego powiatu. Kobiety podzielono według stanu odżywienia (BMI) na dwie grupy: I - z masą ciała
prawidłową oraz II - z nadwagą i otyłością. Do oceny zwyczajowego sposobu żywienia zastosowano metodę anonimowej i
dobrowolnej ankiety, dotyczącą głównie preferencji żywieniowych. Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej.
Przeprowadzone badania wykazały, że kobiety z nadwagą i otyłością zamieszkałe na obszarach wiejskich w zdecydowanej
większości preferują potrawy smażone, mięso czerwone oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, natomiast nie spożywają
z odpowiednią częstotliwością warzyw i owoców. Tego typu zwyczaje żywieniowe będą sprzyjać dalszemu pogłębianiu się
zjawiska otyłości w środowisku wiejskim. Należy więc wprowadzić edukację żywieniową jako ważną strategię niefarmakologicznego
leczenia otyłości i jej skutków zdrowotnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00