Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dziewcząt będących w okresie adolescencji, w tym stosujących diety odchudzające Evaluation of nutritional manner and nutritional status of girls during the period of adolescence, including girls who apply slimming diets
Celem badań była ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dziewcząt, w wieku 15 i 16 lat, u których określono
masę i wysokość ciała, obwód talii; wyliczono wskaźniki BMI, WC i WHtR. Ocenie poddano 3-dniowe jadłospisy oraz
przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące stosowania diet odchudzających. Stwierdzono, że 40,8% 15-letnich i 31%
16-letnich dziewcząt stosowało diety odchudzające. Tylko u 76% młodszych i 71% starszych dziewcząt wartość wskaźnika
BMI była prawidłowa. Problem gromadzenia tkanki tłuszczowej (WC≥95c) w talii dotyczył 4% dziewcząt młodszych i blisko
10% starszych. Wartości wskaźnika WHtR≥90c stwierdzono u blisko 10% młodszych i 23% starszych dziewcząt. Analiza
sposobu żywienia dziewcząt wykazała niską wartość energetyczną diety, niedobór białka ogółem, węglowodanów złożonych,
składników mineralnych (K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn), witamin (A, E, z grupy B) oraz płynów. Dziewczęta odbyły prozdrowotne
szkolenie żywieniowe w formie warsztatów.
The purpose of the research was the evaluation of nutrition methods and the nutrition status of girls in the age ranging
between 15 and 16, who had body substance, height, waist measurements taken; and the BMI, WC, and WHtR indicators
were calculated. Three day menus were also evaluated and an inquiry containing questionnaire concerning the manner of
apply slimming diets. It has also been ascertained that 40,8% of fifteen year old and 31% of sixteen year old girls apply
slimming diets. It was discovered that only in 76% of younger girls and in 71% of older girls the value of the BMI indicator
was proper. The problem of accumulation of fat tissue (WC≥95c) around the waist concerned 4% younger girls and 10%
older. It was discovered that the values of WHtR≥90c were almost 10% and 23% in the cases of younger and older girls,
respectively. Analysis of nutrition of the girls showed low energy value of the diet, too low total protein level, too low of
complex carbohydrates, minerals (K, Ca, Mg, Cu, Zn) and vitamins (A, E, B group) and also liquids shortage. The girls
have been educated in the form of workshops in the matter concerning healthy nutrition.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00