Tytuł pozycji:
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny jako forma interwencji rynkowej
- Tytuł:
-
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny jako forma interwencji rynkowej
Aid for private storage of pork as a form of market intervention
- Autorzy:
-
Trajer, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/870912.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono instrument wspólnej polityki rolnej stosowany na rynku mięsa wieprzowego, jakim
są dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchamiane okresowo przez Komisję Europejską,
na wniosek państw członkowskich. Po akcesji Polski do Unii Europejskiej dopłaty wprowadzano dwukrotnie
– w 2007 i w 2011 r. W Polsce realizowane były one przez Agencję Rynku Rolnego, odpowiedzialną
za wdrażanie mechanizmów wspólnej polityki rolnej, m.in. w zakresie prowadzenia interwencji na rzecz
stabilizacji rynków rolnych.
The article introduces aid for private storage of pork, the instrument of the Common Agricultural Policy
applied in the market of pork, that was granted temporarily by the European Commission upon the request
of Member States. After Poland’s accession to the European Union, the aid was granted twice: in the year
2007 and 2010. In Poland, the aid for private storage of pork was administered by the Agricultural Market
Agency, responsible for the implementation of the schemes of the common agricultural policy, in scope of
(among others) implementation of public intervention aimed at stabilization of the agricultural markets.