Tytuł pozycji:
Rola owadów zapylających w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski
- Tytuł:
-
Rola owadów zapylających w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski
The role of pollinating insects in ensuring food security in Poland
- Autorzy:
-
Majewski, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/870863.pdf
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest określenie znaczenia owadów zapylających dla zachowania bezpieczeństwa
żywnościowego Polski. Aby to ocenić dokonano estymacji możliwych do uzyskania zbiorów roślin
entomofilnych bez udziału zapylaczy. W pracy wykorzystano dane produkcyjne z 2015 roku – informacje
publikowane przez Instytut Ogrodnictwa i GUS, a także literaturę przedmiotu. Stwierdzono, że owady
zapylające mają największy wpływ na wysokość zbiorów w przypadku owoców. Przy braku owadów
zapylających zbiory roślin entomofilnych zmniejszą się o około 60%, a w przypadku owoców spadek ten
może wynieść ponad 80%. Brak owadów zapylających stwarza sytuację, że bezpieczeństwo żywnościowe
Polski w sensie fizycznym nie będzie zagrożone, ale nie będzie zachowane bezpieczeństwo żywnościowe
w sensie ekonomicznym, gdyż nie wszystkich konsumentów będzie stać na zakup produktów służących
przygotowaniu zbilansowanej diety.
The aim of the paper was to determinate the importance of pollinating insects for food security in
Poland. To assess this, there was estimated crop production without pollinators. The information published
by the Institute of Horticulture and the Central Statistical Office was used as well as the literature on the
subject. The results of the study indicate that insect pollinators play a key role in fruit production, absence
of pollinators may result in a crop yield reduction about 80%. In terms of physical availability of food,
Polish food security will be preserved even in the absence of insect pollinators. However, at the level of
economic availability, food security may not be preserved without such pollinators, in particular in terms
of fruit and food security associated with the consumption of properly balanced rations.