Tytuł pozycji:
Konkurencyjność polskich i zagranicznych odmian w uprawie ziemniaków w Polsce
- Tytuł:
-
Konkurencyjność polskich i zagranicznych odmian w uprawie ziemniaków w Polsce
The competitiveness of Polish and foreign varieties in potatoes production in Poland
- Autorzy:
-
Nowacki, W.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/870433.pdf
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest próba oceny konkurencyjności uprawianych w kraju odmian ziemniaka
krajowych i zagranicznych hodowli oraz sektorowa analiza korzystania przez producentów z kwalifikowanego
materiału sadzeniakowego. Za miernik konkurencyjności odmian przyjęto ich wskaźniki wartości
agrotechnicznej i użytkowej. Wykazano, że odmiany jadalne polskiej hodowli w relacji do odmian zagranicznych
mają generalnie wyższą wartość agrotechniczną i wyżej plonują, ale jednocześnie odznaczają
się niższą wartością użytkową pod względem wielu cech (np. wygląd bulw). Wskaźnik korzystania z
kwalifikowanych sadzeniaków zależy od stopnia urynkowienia poszczególnych sektorów produkcji
ziemniaka i wynosi od zaledwie 6,4% w produkcji wielokierunkowej, 25% w produkcji ziemniaków
jadalnych konfekcjonowanych i skrobiowych i 40% w produkcji ziemniaków jadalnych wczesnych i
kierowanych do przetwórstwa spożywczego.
The aim of this article is to assess the competitiveness of domestic and foreign potato cultivars grown
in the country and to analyze the use of certified seed potatoes by the producers. The agronomic and utility
value indicators were adopted as the measure of competitiveness of varieties. It has been shown that table
cultivars of polish breeding in relation to foreign cultivars have generally higher agrotechnical value and
higher yields but at the same time in many characteristics they have lower utility value (for example the look
of tubers). The rate of use of certified seed potatoes depends on the degree of marketability of particular
potato production sectors. It ranges from just 6.4% in multidirectional production to 25% in table and
starch potato production, up to 40% in the production of early table potatoes and for food processing.