Tytuł pozycji:
Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
- Tytuł:
-
Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
Innovation of enterprises of the food industry in Poland
- Autorzy:
-
Chadrzynski, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868463.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest przedstawienie ekonomicznych aspektów związanych z działalnością
innowacyjną przedsiębiorstw funkcjonujących w przemyśle spożywczym w Polsce w latach 2004-2014. Opracowanie
ma charakter przeglądowy i teoretyczno-empiryczny i opiera się na źródłach wtórnych. Zastosowano
następujące narzędzia badawcze: analizę stanu badań w danej tematyce, analizę krytyczną, analizę opisową
i proste metody statystyczne. W analizowanym okresie wystąpiła niewielka tendencja spadkowa wysokości
ponoszonych nakładów na działalność innowacyjną. W przypadku stopnia odnowienia tendencja spadkowa
była znacząca. W przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego dominowały innowacje imitacyjne. W przypadku
udziału przedsiębiorstw, które wprowadziły innowacje w przedsiębiorstwach ogółem wystąpiła względna stabilizacja.
Między analizowanymi parametrami ekonomicznymi występowała umiarkowana lub słaba zależność.
The aim of this paper was to present the economic aspects related to innovation activities of enterprises
operating in the food industry in Poland in the years 2004-2014. It stayed drafted based on secondary
available sources. He has survey character and teoretic-empirical. The following research tools were
applied: analysis of the state of examinations, critical analysis, descriptive analysis and simple statistical
methods. In the analysed period a small downward trend of the amount of the incurred expenditure on the
innovative activity. In the degree of renovating of the downward trend was significant. In the enterprises of
the food industry dominated imitative innovations. In the case of the participation of the food enterprises
which have introduced innovations in total enterprises occurred relative stabilization. There has appeared
a moderate or weak relationship between the analysed parameters.