Tytuł pozycji:
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce
- Tytuł:
-
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce
Management systems, food safety and quality in the food industry in Poland
- Autorzy:
-
Morkis, G.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/868215.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 6
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu było przedstawienie stanu wdrożenia obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów
zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce.
Badaniami objęto wszystkie przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego (według grup i klas PKD) działające
w Polsce, podlegające nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej . Przy produkcji
żywności obowiązkowe jest stosowanie w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego GHP, GMP
i HACCP. Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej nastąpił istotny wzrost liczby przedsiębiorstw, które
wdrożyły i utrzymują obligatoryjne systemy zarządzania jakością. Z przeprowadzonych badań jednak wynika,
że w 2012 roku obligatoryjny systemy HACCP utrzymywało tylko 63% przedsiębiorstw przetwarzających
produkty pochodzenia niezwierzęcego i tylko 50% przedsiębiorstw przetwarzających produkty pochodzenia
zwierzęcego. Nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością utrzymywało poniżej 5% ogółu przedsiębiorstw
przemysłu spożywczego.
The aim of the article was to present the state of implementation of obligatory and non-obligatory food
health safety and food quality management systems in the food industry in Poland. The study included all
companies (by groups and classes of PKD) operating in Poland, and subject to oversight by the State Sanitary
Inspection and Veterinary Inspection. In the food production it is obligatory to implement and maintain GHP,
GMP and HACCP. Starting from the Polish accession to the European Union has been a significant increase
in the number of companies that have implemented and maintain obligatory quality management systems.
The study, however, shows that in 2012 the obligatory HACCP system was implemented and maintained only
by 63% of companies processing non-animal products and only by 50% of companies processing animal
by-products. Non-obligatory quality management systems were implemented by less than 5% of the total
number of food industry companies.