Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zasobowe i efektywnościowe uwarunkowania produkcji drobiu i jaj w Polsce z perspektywy akcesji do Unii Europejskiej

Tytuł:
Zasobowe i efektywnościowe uwarunkowania produkcji drobiu i jaj w Polsce z perspektywy akcesji do Unii Europejskiej
Resources and effectiveness conditions of poultry and egg production in Poland from the perspective of accession to the European Union
Autorzy:
Czakowski, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/868176.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 2
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęto próbę oceny współzależności pomiędzy kształtowaniem się poziomu cen, wielkości i wartości produkcji oraz wysokości kosztów i dochodów rolniczych na rynku drobiu i jaj w Polsce. Zmiany relacji efektywnościowych wyrażono za pomocą współczynników kosztochłonności, produktywności oraz efektywności. Badania obejmowały długi okres, tj. 20 lat i prowadzono je z perspektywy dwóch podokresów. Pierwszy, przedakcesyjny objął lata 1994-2003, drugi 2004-2014. Pozwoliło to nadać rozważaniom charakter porównawczy. Na podstawie przeprowadzonych badań okazało się, iż pomimo wysokiego stopnia koncentracji i specjalizacji kurzych ferm efektywność produkcji na rynku drobiu i jaj utrzymywała się na relatywnie niskim poziomie. Potwierdza to tym samym, iż producenci funkcjonują w warunkach tzw. kieratu technologicznego.

The paper attempts to assess the correlation between the evolution of the price level, the volume and value of production and the costs and agricultural income of poultry and egg market in Poland. The in efficiency have been expressed by the coefficients cost-absorption, productivity, and efficiency of grain production in Poland. The range covered a long period of time, i.e. 20 years. The survey was conducted from the perspective of the two sub-periods. First, the pre-accession took over the years 1994-2003, the second entered into in the years 2004-2013. This made it possible to give a comparative considerations. Based on the survey, it turned out that, despite the high degree of concentration and specialization of chicken farms in the market efficiency of production of poultry and eggs remained at a relatively low level. This confirms therefore that manufacturers operate in conditions so. „technological treadmill.”

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies