Tytuł pozycji:
Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mleczarskiego w Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mleczarskiego w Unii Europejskiej
Price competitiveness of Polish dairy market in the European Union
- Autorzy:
-
Judzinska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/865273.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 5
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł stanowi próbę oceny poziomu konkurencyjności cenowej polskiego sektora mleczarskiego
na rynku UE. Szczególną uwagę zwrócono na stan przewag cenowych polskich producentów w
odniesieniu do głównych unijnych konkurentów, tj. największych producentów i eksporterów mleka, a także
przetwórców. Zakres czasowy analizy obejmuje lata 2012-2015. W kreowaniu przewag konkurencyjnych
w sektorze mleczarskim istotną rolę odgrywają ceny. Potwierdza to zarówno analiza cen uzyskiwanych
przez producentów rolnych, które w Polsce są nadal niższe niż w większości krajów UE-15, jak i analiza
cen uzyskiwanych w dalszych ogniwach łańcucha żywnościowego. Można przypuszczać, że w najbliższych
latach krajowym producentom mleka oraz jego przetworom uda się utrzymać przewagi cenowe względem
rynku wspólnotowego, jednak będą się one powoli zmniejszać.
The paper is an attempt to assess the level of competitiveness of Polish dairy sector in the European
Union market. Special attention has been paid to the state of the Polish producers price advantage relative
to the EU’s main competitors, ie. the largest producers and exporters of milk and dairy products in the
European Union. The study covered the years 2012-2015. In creating competitive advantage in the Polish
dairy sector prices play vital role. This is indicated by both the analysis of market prices of basic products,
of dairy sector. Which are lower in Poland than in the EU-15 countries, as well as analysis of prices in the
following long of the food chain. In the future, it is expected that Polish dairy producers manage to maintain
a price advantage in the EU market, however their level will be systematically reduced.