Technologie stosowane w produkcji zbóż a zachowania konsumentów na rynku produktów zbożowych Perception of technologies used in grain production and consumer behaviours on the market of cereals
Celem badania było poznanie opinii konsumentów o technologiach stosowanych w produkcji zbóż
oraz ich związku z akceptacją pieczywa z dodatkiem błonnika. Wywiad kwestionariuszowy ze wspomaganiem
komputerowym (CAPI) zrealizowano w grupie 1000 osób w wieku powyżej 18 lat w 2013 roku. Uczestnicy
badania bardziej akceptowali stosowanie tradycyjnego krzyżowania odmian zbóż w celu pozyskania ziarna o
większej wartości żywieniowej niż krzyżowania z wykorzystaniem genetycznych modyfikacji. Zwolennicy
obydwu technologii rekrutowali się przede wszystkim z miast średniej wielkości oraz osób z wykształceniem
zawodowym, a ich przeciwnicy z miast powyżej 100 tys. mieszkańców oraz osób z niższym wykształceniem.
Osoby akceptujące tradycyjne krzyżowanie i jednocześnie odrzucające genetyczne modyfikacje mieszkały w
większych miastach i miały relatywnie wyższe wykształcenie. Bardziej pozytywne nastawienie w stosunku
do genetycznych modyfikacji sprzyjało deklarowaniu chęci spożywania pieczywa z dodatkiem błonnika.
The aim of the study was to learn about the consumers’ opinions about the technologies used in the
production of cereals and their relationship with the acceptance of the bread with added fibre. Computer
Assisted Computer Interviewing (CAPI) was carried out in October and November of 2013 within a group
of 1000 people aged over 18 years. The participants accepted the use of traditional cross-breeding of cereals
varieties in order to obtain seeds of greater nutritional value than the breeding using genetic modifications.
Supporters of both technologies were recruited primarily from medium-sized cities and those with vocational
education. Opponents of both technologies are mainly people from the cities of over 100 000 residents
and people with lower levels of education. The participants accepting the traditional cross-breeding and
rejecting genetic modifications lived in larger cities and represented a relatively higher education. A more
positive attitude towards the breeding using genetic modifications favoured declaring the willingness to eat
bread with added fibre.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00