Tytuł pozycji:
Kształtowanie przewagi konkurencyjnej w przedsiębiorstwach mleczarskich
- Tytuł:
-
Kształtowanie przewagi konkurencyjnej w przedsiębiorstwach mleczarskich
Development of competitive advantage in dairy companies
- Autorzy:
-
Hadryjanska, B.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864493.pdf
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2010, 12, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono ocenę potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw mleczarskich, jako istotnego czynnika mającego wpływ na kształtowanie się przewagi konkurencyjnej. Analizę oparto na badaniach ankietowych przeprowadzonych w 2008 roku, skierowanych do jednostek posiadających powyżej 9 osób zatrudnionych. Potencjał finansowy, produkcyjny, w sferze sprzedaży i jakości poddano ocenie w sytuacji bieżącej oraz sprzed 5 lat. Wykazano, że najwyższy poziom badane jednostki posiadają w odniesieniu do potencjału w sferze zapewnienia jakości, a najsłabiej oceniono potencjał produkcyjny i w sferze sprzedaży.
The characteristic and estimation of competitiveness potential in diary companies in Wielkopolska province were presented in this article. The elaboration is based on questionnaire analysis carried out in 2008 in units with above 9 persons employed. The financial, production, sale and quality potentials were estimated in current situation and before 5 years. The quality potential indicated the highest level but the production and sale potentials indicated the lowest one.