Tytuł pozycji:
Mocne i słabe strony przetwórstwa ekologicznego
- Tytuł:
-
Mocne i słabe strony przetwórstwa ekologicznego
Strengths and weaknesses of organic food processing
- Autorzy:
-
Luczka, W.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864465.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 5
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest omówienie najważniejszych mocnych i słabych stron przetwórstwa ekologicznych
surowców żywnościowych. Podstawą analizy były wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 75 przetwórców
ekologicznych. Stwierdzono, że podjęcie przetwórstwa ekologicznego jest atutem i silną stroną badanych
jednostek z uwagi na rosnący i niezaspokojony popyt na jego produkty. Natomiast słabą stroną przetwórstwa
jest niski poziom produkcji wynikający z ograniczeń po stronie zaopatrzenia w surowce pochodzące z upraw
ekologicznych oraz rozproszenie dostawców. Tworzenie grup producenckich po stronie podażowej oraz innych
powiązań kooperacyjnych może w przyszłości przyczynić się do osłabienia wskazanych ograniczeń i lepszego
wykorzystania potencjału tkwiącego w rolnictwie ekologicznym jako dostawcy surowców dla przetwórstwa.
The aim of the paper was to discuss the main strengths and weaknesses of organic food raw material
processing. The grounds for the analysis were results of inquiry research conducted among 75 organic
processors. It was found that undertaking the organic processing is an advantage and strength in the surveyed
enterprises in relation to increasing and unsatisfied demand on their products. However, a weakness of the
processing is a low level of production resulting from barriers on the organic farming raw material supply
side as well as dispersion of suppliers. Organisation of producers’ groups on the supply side and other
cooperative links may in future cause reduction of the indicated barriers and better utilization of the potential
of organic agriculture as a supplier of raw materials for processing.