Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany poziomu emisji gazów cieplarnianych w produkcji rolnej

Tytuł:
Zmiany poziomu emisji gazów cieplarnianych w produkcji rolnej
Changes in greenhouse gas emissions in agricultural production
Autorzy:
Pajewski, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/864284.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 1
1508-3535
2450-7296
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęto próbę przedstawienia zmian poziomu emisji gazów cieplarnianych z sektora rolniczego oraz objaśnienie przyczyn tych zmian. Ocieplanie klimatu jest problemem globalnym. To zjawisko jest wypadkową wielu czynników, na które wpływ ma również człowiek. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest emisja do atmosfery tzw. gazów cieplarnianych – GHG (greenhouse gas emission). Istotną częścią światowej emisji tego rodzaju gazów są te pochodzenia rolniczego.

Issues related to the emission of harmful substances into the atmosphere are still very current theme and focusing the attention of representatives of scientific and political spheres. Implementation of many solutions aimed at reducing the release of these compounds in every sector of the global economy. Also in the agricultural sector actions made for this purpose. Particular attention should be paid to the issue of production technology considering greenhouse gas emissions in agriculture. EU farmers’ investment in modern machinery and adherence to the principles of cross-compliance and good agricultural practices have played an important role in reducing harmful emissions into the atmosphere. However, the risks associated with maintaining food security on a global scale will continue to significantly affect the level of intensity of use of natural resources by the agricultural sector, which will translate into the level of greenhouse gas emissions in this sector of the economy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies