Tytuł pozycji:
Porównanie efektywności wybranych branż polskiego przemysłu spożywczego
- Tytuł:
-
Porównanie efektywności wybranych branż polskiego przemysłu spożywczego
Comparison of efficiency of selected industries of Polish food industry
- Autorzy:
-
Baran, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864159.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 5
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Porównano efektywność branż zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym. W pierwszym
etapie badań porównano tradycyjne wskaźniki, takie jak wydajność pracy i produktywność środków trwałych,
a w kolejnej fazie przeanalizowano zmiany produktywności w oparciu o indeks Malmquista. Wyniki
badań wskazały, że najwyższą poprawę produktywności w latach 2004-2013 odnotowało przetwórstwo i
konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa, a także produkcja napojów.
This paper presents efficiency analysis of Polish food industry. The main purpose of this paper is to
compare the efficiency of 8 food branches based on labour and fixed assets productivity and non - parametric
method - Malmquist Productivity Index (MPI). The highest average index of changes in MPI in 2004-2013
was achieved by processing of meat and manufacture of beverages.