Tytuł pozycji:
Wydajność pracy w polskim przemyśle spożywczym na tle krajów Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Wydajność pracy w polskim przemyśle spożywczym na tle krajów Unii Europejskiej
Labour productivity in the Polish food industry relating countries of the European Union
- Autorzy:
-
Mroczek, R.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/864053.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2015, 17, 4
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania była identyfikacja zmian w wydajności pracy jakie nastąpiły w minionej
dekadzie, tj. w latach 2003-2012, w polskim przemyśle spożywczym i jego poszczególnych branżach na
tle krajów UE. Poprawa wydajności pracy w polskim przemyśle spożywczym była zjawiskiem powszechnym
i dotyczyła wszystkich branż przemysłu spożywczego, chociaż tempo tych zmian było różne. Tempo
wzrostu wydajności pracy w polskim przemyśle spożywczym należało do jednego z najwyższych wśród
krajów Wspólnoty, zwłaszcza w odniesieniu do krajów najbardziej rozwiniętych, tj. UE-15. Oznacza to, że
sukcesywnie zmniejsza się dystans pomiędzy Polską i UE w tym obszarze, a tym samym kraj nasz staje się
bardziej konkurencyjny. Jest to o tyle ważne, że traci inne, proste przewagi komparatywne.
Improving labor productivity in the Polish food industry which occurred in the years 2003-2012 was
widespread and affect all sectors of the food industry, although the pace of these changes was different.
The growth rate of labor productivity in the Polish food industry belonged to one of the highest among the
countries of the Commonwealth, particularly in relation to the most developed countries, ie. the EU-15.
This means that gradually reduce the gap separating us in this area, and thus become more competitive.