Tytuł pozycji:
Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej
- Tytuł:
-
Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej
Innovative activity of enterprises in Poland with particular emphasis on the food sector
- Autorzy:
-
Lemanowicz, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/863595.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 6
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań innowacyjności przedsiębiorstw ze szczególnym zwróceniem uwagi
na branżę spożywczą. Dokonano przeglądu literatury związanego z ewolucją pojęcia innowacji. Wyniki badań
wskazują na niski stopień innowacyjności wśród przedsiębiorstw produkujących wyroby spożywcze. Tylko
12,4% przedsiębiorstw wdrożyło jakiekolwiek innowacje w latach 2010-2012. Również innowacyjność na
poziomie makroekonomicznym nie była zadowalająca. Na podstawie syntetycznego wskaźnika innowacyjności
wskazano, że Polska jest na czwartym miejscu od końca wśród krajów Unii Europejskiej i znalazła
się w grupie umiarkowanych innowatorów.
The paper presents the results of enterprises innovation research with particular attention to the food industry.
The literature review associated with the innovation evolution concept was made. The research results indicate
a low level of innovation among enterprises producing foodstuffs. Only 12.4% of companies have implemented
any innovation in 2010-2012. Also innovation at the macro level is not satisfactory. On the basis of the innovation
synthetic indicator, Poland is on the fourth place from the end among the EU countries and Poland was in the
moderate innovators group.