Tytuł pozycji:
Systemy zarządzania ja kością i bezpieczeństwem żywności oraz stan ich wdrożenia w polskim przemyśle spożywczym
- Tytuł:
-
Systemy zarządzania ja kością i bezpieczeństwem żywności oraz stan ich wdrożenia w polskim przemyśle spożywczym
Food safety and quality mamagement systems and their implementation in the Polish food industry
- Autorzy:
-
Judzinska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/863505.pdf
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2017, 19, 2
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy jest przedstawienie stanu wdrożenia obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów
zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w polskim przemyśle spożywczym.
Badaniami objęto wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego działające w Polsce, podlegające
nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej. Od momentu akcesji Polski do
Unii Europejskiej systematycznie zwiększa się liczba przedsiębiorstw, które wdrożyły i utrzymują obligatoryjne
systemy zarządzania jakością. Badania wykazały, że w 2015 roku obligatoryjny systemy HACCP
utrzymywało 83% firm przetwarzających produkty pochodzenia niezwierzęcego i 66% przedsiębiorstw
przetwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego. Nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością
wdrożyła bardzo niewielka liczba firm spożywczych (2-5%), głównie liderów branży.
The aim of the paper was to present the state of implementation of obligatory and non-obligatory
food quality and health safety management systems in polish food industry. The research included all food
companies operating in Poland and subject to supervision of the Veterinary Inspection and are State Sanitary
Inspection. Since the Polish accession to the European Union, the number of companies that have implemented
and maintained obligatory quality management systems has significantly increase. The study have shown
that in 2015 obligatory HACCP system was maintained by 83% companies processing non-animal origin
products and by 66% of companies processing animal products. Non-obligatory quality management systems
have implemented a very small number of food companies (2-5%) mainly industry leaders.