Tytuł pozycji:
Polskie mleczarstwo w warunkach globalizacji
- Tytuł:
-
Polskie mleczarstwo w warunkach globalizacji
Polish dairy industry under the conditions of globalization
- Autorzy:
-
Mierzwa, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/863106.pdf
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2009, 11, 3
1508-3535
2450-7296
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono stan polskiego mleczarstwa w kontekście uregulowań Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) i globalizacji rynków. Odejście od systemu kwotowania mleka po 201S roku i liberalizacja handlu stawia nowe wyzwania przed krajami UE. Bez przyspieszenia koncentracji w chowie bydła i dalszej konsolidacji w przetwórstwie trudno będzie polskiemu mleczarstwu utrzymać konkurencyjność swoich wyrobów. Wprowadzony system kwotowania zafunkcjonował prawidłowo, gdyż spowodował wycofanie się z branży małych gospodarstw, stabilizację rynku i wzrost cen mleka w skupie.
The paper presents the state of the Polish dairy industry in the context of the regulations of the Common Agricultural Policy (CAP) and globalization of the markets. Abandoning the system of milk quotas after 20IS and liberalization of trade puts new challenges for the EU countries.
Without accelerating the process of concentration in cattle breeding and further consolidation in food industry it will be very difficult for the Polish dairy industry to retain the competitiveness of their products. The milk quotas have worked properly because they were brought about a retreat of small farms from the business, stabilization of the market and increase of milk prices in the purchase.