Wybrane elementy konkurencyjności przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego The selected elements of fruit and vegetable companies competitiveness
Celem badań była prezentacja wyników badań ankietowych dotyczących strategii konkurencyjności,
prowadzonych wśród 32 przedsiębiorstw sektora owocowo-warzywnego w latach 2010-2013 r. Grupa
badawcza została dobrana w sposób celowy i były to jednostki w ramach działu EKD15.3. Z badań wynika,
że przedsiębiorstwa wysoko oceniają własne źródła przewagi konkurencyjnej, zwłaszcza w zakresie funkcji
i jakości produktów, najsłabiej zaś oceniany jest udział w rynku i ekologizacja oferty produktowej. Mimo
pozytywnej opinii na temat przewagi rynkowej nad konkurentami, badani rzadko wskazują na wprowadzanie
innowacji, nowych technologii lub reagowanie na potrzeby konsumentów jako źródła tej przewagi. W
opinii większości badanych w ich przedsiębiorstwach istnieją dobre warunki dla przewagi jakościowej oraz
osiągnięcia specjalizacji technologicznej i produktowej. Z badań wynika, że przedsiębiorstwa wykazują duży
potencjał rozwojowy i mają silną pozycję na rynku
The aim of the paper is to present results of inquiry research concerning competitive strategies, conducted
in 32 companies of fruit and vegetable sector in years 2010-2013. The research group was chosen in
purposeful selection and they were units functioning in 15.3 NACE section. The conducted research proves
that companies quite high evaluate their own sources of competitive advantage, particularly in the area
of functions and quality of products In turn, share in market and ecologization of the product offer got the
lowest notes. Despite positive opinion on market advantage over competitors, the investigated rarely indicate
introduction of innovation, new technologies or reaction consumer needs as sources of the advantage. In
the opinion of the majority of the investigated in their companies, there exist good conditions for quality
advantage and achievement of technological and product specialization. The research proves that the
enterprises have development potential and strong market position.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00