Celem doświadczenia było określenie wpływu dodatku do paszy preparatu enzymatycznego
zawierającego ksylanazę i β-glukanazę na wyniki produkcyjne kur nieśnych. Sto osiemdziesiąt
kur ISA Brown w wieku 20 tygodni przez 26 tygodni żywiono mieszanką pszenno-jęczmienną
z dodatkiem preparatu enzymatycznego Roxazyme G2 (0, 80 lub 100 mg/kg paszy).
Przez cały okres trwania doświadczenia nieśność we wszystkich grupach wynosiła powyżej
95%. Początkowa i końcowa masa ciała ptaków we wszystkich grupach była zbliżona. Najlepsze
wyniki odnośnie do średniej masy jaja (P<0,05), średniej masy jaja na dzień (ns) i
wykorzystania paszy (ns) uzyskano w grupie kur otrzymujących preparat enzymatyczny w
ilości 80 mg/kg, a najgorsze – w grupie kontrolnej. Preparat Roxazyme G2 miał wpływ na
wyniki produkcyjne kur nieśnych.
The purpose of the study was to determine the effect of feed enzyme preparation with xylanase and
β-glucanase on performance of laying hens. One hundred and eighty ISA Brown hens aged 20 weeks
for 26 weeks were fed a mixture based on wheat and barley with Roxazyme G2 (0, 80 or 100 mg/kg
feed). During the study in each group an egg production rate was above 95%. Initial and final body weight of birds was similar in each group. The best results on average egg weight (P<0.05), egg mass
per day (ns) and feed conversion (ns) were obtained in the group of hens receiving 80 mg/kg of enzyme
preparation and the worst ones − in the control group. Roxazyme G2 had an impact on performance
of laying hens.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00