Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skład chemiczny, jakość cytologiczna i przydatność technologiczna mleka krów trzech ras o umaszczeniu czerwono-białym żywionych systemem TMR

Tytuł:
Skład chemiczny, jakość cytologiczna i przydatność technologiczna mleka krów trzech ras o umaszczeniu czerwono-białym żywionych systemem TMR
The chemical composition, cytological quality and technological suitability of the milk of three breeds of red and white cows fed in a TMR system
Autorzy:
Barlowska, J.
Litwinczuk, Z.
Wolanciuk, A.
Pastuszka, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/843633.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
Tematy:
bydlo czerwono-biale
bydlo polskie holsztynsko-fryzyjskie odmiany czerwono-bialej
bydlo simental
bydlo montbeliarde
krowy mleczne
mleko krowie
sklad chemiczny
jakosc cytologiczna
przydatnosc technologiczna
czynniki zywieniowe
system TMR
Źródło:
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2014, 10, 4
1733-7305
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena składu chemicznego, jakości cytologicznej i przydatności technologicznej mleka krów trzech ras o umaszczeniu czerwono-białym żywionych systemem TMR, z uwzględnieniem ewentualnego wpływu dobowej wydajności mleka (≤25 i >25 kg). Badaniami objęto 540 prób mleka pobranych od krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czerwono-białej (PHF RW), simentalskiej (SM) i montbeliarde (MO). Oznaczano zawartość tłuszczu, białka, kazeiny, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, kwasowość czynną i potencjalną, stabilność cieplną i czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki oraz liczbę komórek somatycznych. Wykazano, że mleko krów rasy MO charakteryzowało się najwyższą koncentracją suchej masy (13,65%), natomiast lepszą jakość cytologiczną (p≤0,01) miało mleko krów rasy PHF RW i SM. Najlepszy surowiec do produkcji serów pozyskiwano od krów rasy MO, miał on najwyższą (p≤0,05) zawartość suchej masy beztłuszczowej (9,30%) i najkrótszy czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki (4:18 min). W mleku krów rasy PHF RW przy dobowej wydajności mleka >25 kg zmniejszyła się o 0,54 p.p. zawartość suchej masy, w tym białka o 0,30 p.p. i tłuszczu o 0,31 p.p. W mleku krów rasy SM różnice te wynosiły odpowiednio: 0,85; 0,24 i 0,70 p.p., natomiast u krów rasy MO skład mleka był wyrównany. Przy wydajności dobowej >25 kg mleka wykazano istotne (p≤0,01) u PHF RW i SM obniżenie zawartości suchej masy beztłuszczowej, w tym kazeiny, a w przypadku rasy SM również istotne (p≤0,05) wydłużenie czasu krzepnięcia pod wpływem podpuszczki.

The aim of the study was to evaluate the chemical composition, cytological quality and technological suitability of the milk of three breeds of red and white cows fed in a TMR system, taking into account the effect, if any, of daily milk yield (≤25 and >25 kg). The analysis included 540 milk samples collected from cows of the breeds Polish Red-and-White Holstein Friesian (PHF RW), Simmental (SM) and Montbéliarde (MO). Content of fat, protein, casein, dry matter and non-fat dry matter, active and potential acidity, heat stability, rennet clotting time and somatic cell count were determined. The milk of the MO cows was found to have the highest concentration of dry matter (13.65%), while the highest cytological quality (p≤0.01) was noted in the milk of the PHF RW and SM cows. The best raw material for cheese production was obtained from the MO cows, as it had the highest (p≤0.05) content of non-fat dry matter (9.30%) and the shortest rennet clotting time (4:18 min). In the case of milk yield >25 kg, content of dry matter in the milk of the PHF RW cows decreased (by 0.54 p.p.), including content of protein (by 0.30 p.p.) and fat (by 0.31 p.p.). In cows of the Simmental breed the differences were 0.85, 0.24 and 0.70 p.p., respectively, while in the MO breed the milk components remained at similar levels. Moreover, for daily milk yield >25 kg a significant (p≤0.01) decrease in content of nonfat dry matter, including casein, was noted in the PHF and SIM cows, while in the SM cows there was a significant (p≤0.05) increase in rennet clotting time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies