Zależność między zawartością komórek somatycznych a cechami wydajności mlecznej w mleku krów rasy PHF odmiany czarno-białej Relationship between somatic cell score and daily milk yield traits of Polish HF cows
Celem pracy było zbadanie zależności między dzienną zawartością komórek somatycznych
(SCS) a wydajnością mleka i zawartością tłuszczu i białka w mleku krów rasy polskiej holsztyńsko-
fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Materiał do badań stanowiły cechy dziennej wydajności
mlecznej oraz zawartość komórek somatycznych (tzn. liczba komórek somatycznych
po transformacji logarytmicznej). Dane dotyczyły 5638 krów pierwiastek, które cieliły
się w latach 2003-2005, w 606 oborach. Na podstawie średniej liczby komórek somatycznych
w mleku utworzono 4 klasy zdrowotności wymienia, tzw. klasy SCC. W obrębie klas SCC
obliczono współczynniki korelacji liniowej między cechami. Stwierdzono ujemną korelację
między SCS a dzienną wydajnością mleka (–0,14). Zależność między SCS a zawartością
tłuszczu i białka była dodatnia i wynosiła odpowiednio: 0,13 i 0,15. Wykazano, że wraz
ze wzrostem liczby komórek somatycznych malała zależność między SCS a wydajnością
mleka i zawartością tłuszczu. W przypadku zawartości białka nie stwierdzono takiej tendencji.
W pierwszych trzech klasach SCC (do 400 tys. SCC) wraz ze wzrostem dziennej
zawartości komórek somatycznych malała dzienna wydajność mleka, natomiast w klasie
czwartej (400-500 tys. SCC) nie wykazano podobnego trendu.
The aim of this study was to examine relationships between test day somatic cell score (SCS)
and milk traits such as milk yield and fat and protein content of Polish Holstein-Friesian cows.
Data consisted of test day milk yield, content of fat and protein, and somatic cell count (SCC)
of 5638 primiparous cows which were calved between 2003 and 2005 in 606 herds. The cows
were assigned to one of four SCC classes created on the basis of SCC means. Within each
of the SCC classes, the linear correlations between traits were calculated and the lactation
curves of milk yield and SCS were fitted to the data. All calculations were carried out, using SAS procedures. The correlation between SCS and daily milk yield was negative (–0.14)
and the correlations between SCS and fat or protein content were positive (0.13 and 0.15,
respectively). The relationships between SCS and daily milk yield decreased when the somatic
cell count in milk increased (–0.14 in SCC class I and –0.03 in SCC class IV). The tendency
was similar for the correlation between SCS and fat but not for the relationship between SCS
and protein. The lactation curves for the first three SCC classes show that daily milk yield
decreased with increased SCS, and vice versa. There was no such dependence in the fourth
SCC class.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00